Glögi – tutustu juomaan ja poimi parhaat reseptit
Lämmittävä glögi on talvijuomien tähti
Kaikkihan nyt glögin tuntevat – vai tuntevatko sittenkään? Mistä glögiperinne on lähtöisin? Miten tutun glögin voi terästää, maustaa ja koristella uudella tavalla? Tässä talven parhaat glögiohjeet!
Glögin historia: 1960-luvulla suomalaisten suosikkijuomaksi
Glögin alkuperästä on monia tarinoita. Erään tarinan mukaan glögin tapaista juomaa siemailtiin jo 2 000 vuotta sitten, kun roomalainen kulinaristi nimeltä Apicus keksi, että mausteista, punaviinipohjaista alkoholijuomaa voi myös kuumentaa.
Euroopassa lämmitettyä viiniä on juotu 1600-luvulta lähtien. Saksankielisistä maista tuttua glühweinia pidetään yhtenä pohjoismaisen glögin innoittajana.
Suomalaisten joulupöytiin glögi rantautui Ruotsista, jossa glögi oli ollut joulun juhlajuoma jo 1800-luvulla. Suomessa glögiä juotiin ensin yläluokan juhlissa ja länsirannikon ruotsinkielisissä perheisissä. Koko kansan rakastetuksi joulujuomaksi se nousi 1960-luvulla.
Glögin pohjana ovat useimmiten rypäleet
Mistä glögi on tehty? Valmisglögit tehdään perinteisesti rypälemehuun. Itse tehdyn glögin pohjana voi kuitenkin käyttää myös mustaherukkamehua, omenamehua, puolukkamehua tai kirsikkamehua. Glögin valmistus kotona on helppoa – katso erilaiset glögireseptit!
Glögi-ohjeet
Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö
Hartwall VIP-klubin jäsenenä pääset juoma-alan sisäpiiriin: saat kuumimmat juomatrendit suoraan sähköpostiisi, osallistut automaattisesti kuukausittaisiin arvontoihin ja saat virkistäviä etuja. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset tulevaisuudessa juovat!