Trendikkäät IPA-oluet: 5 syytä IPAn suosion takana
Kulunut vuosikymmen on ollut Indian Pale Ale eli IPA-oluiden näyttävää esiinmarssia. Meillä Suomessa perinteinen lager on edelleen juoduin olut, mutta erilaiset IPAt ovat nousseet vahvaksi kakkoseksi. Kun vilkaisee kaupan oluthyllyyn tai baarin juomavalikoimaan, tulee heti selväksi, että IPA-oluiden määrä ja kirjo on valtava.
1. Kaiken taustalla on craft-oluiden buumi
IPAn menestyksen taustalla on erikois- ja craft-oluiden yleinen suosion kasvu. Esimerkiksi Yhdysvalloissa, craft-oluiden kehdossa, pienpanimoita arvioidaan olevan jo lähemmäs 10 000. Myös suuret panimot ovat tarttuneet samaan trendiin ja kehitelleet omat IPAnsa.
Hartwallin oluiden tuotepäällikkö Ari Nykänen on perillä suomalaisten olutmausta. Hänen mukaansa IPAn suosiossa ei ole kyse vain IPAsta, vaan siitä, että ylipäätään olut on vetovoimaisempi kuin aikoihin, ja halutaan uusia makuja.
”Nyt kiinnostutaan moniulotteisista oluista, myös muista kuin IPAsta. IPAa voidaan pitää pintahiivaoluiden veturina, joka nostaa koko tuon oluttyylin parrasvaloihin.”
”IPAssa kuplii koko ajan. Hartwallillakin on monta hanketta käynnissä liittyen IPAan”, Nykänen paljastaa.
2. Helppo polku lagerista IPA-olueen
Indian Pale Ale -tyyliin kuuluu intensiivinen maku ja humaloiden voimakas läsnäolo, joko katkeron tai aromien ja maun muodossa. IPA on helppo tunnistaa mausta, ja se tuo kivaa vaihtelua ja hyvää kontrastia maultaan puhdaspiirteiselle lagerille.
”Jonkinlainen porttiteoria taitaa päteä siihen, kun siirrytään lagerista kokeilemaan muita oluttyylejä. Ensimmäinen askel on usein leppoisan makuinen Pale Ale, ja siitä jatketaan askel kerrallaan kohti katkeroisempia IPA-oluita. Vähitellen IPAn makuun tottuu ja katkeroa alkaa vaatia entistä enemmän”, Nykänen varoittaa matkasta IPAn ystäväksi.
Tiesitkö? Hartwallin ensimmäinen IPA-olut oli Lahden Erikoinen IPA (4,7 %). Se lanseerattiin syyskuussa 2017.
3. IPA-elämyksiä ja kokeilukulttuuria
Olutkulttuuri on kehittynyt juomisesta kohti nautiskelua. Ihmiset ovat kokeilunhaluisia: oluesta haetaan erilaisia makuja ja ulottuvuuksia. Indian Pale Ale -tyyli on tähän kiitollinen, sillä siitä on aina mahdollista löytää uusia makuja ja kokemuksia.
”Kokeilukulttuuri ajaa IPAa voimakkaasti eteenpäin”, Nykänen tiivistää ja jatkaa:
”Sama pätee myös meillä Hartwallilla. Haluamme tarjota uusia olutelämyksiä, joten kokeilemme ja testailemme koko ajan uutta. Aina kokeilut eivät onnistu kaupallisesti, mutta silti ne aina vievät asioita eteenpäin. Se on tuhannen totta myös IPAn kehityksessä yhä uusiksi versioiksi.”
4. Monikasvoinen IPA, NEIPA ja muut kaverit
IPA on varioitumisen mestari: on perinteistä brittiläistä tyyliä (IPA) ja modernimpaa amerikkalaista tyyliä (APA), ja niiden rinnalle nousi kymmenisen vuotta sitten New England Indian Pale Ale (NEIPA). Tämä aromivetoinen, juotavampi, jopa mehumainen IPA-olut löi itsensä läpi ryminällä.
On nähty myös tumma Black IPA, rutikuiva Brut IPA, Tupla- ja Tripla-IPA, Milkshake IPA ja lukuisia muita. Osa IPA-tyyleistä jää erikoisuudeksi ja lyhytaikaiseksi ilmiöksi, osa taas jatkaa elämäänsä ja kehittyy.
”Juotavuus, maukkaus ja raikkaus ovat oluessa isoja asioita, jotka vaikuttavat siihen, lyökö tyyli läpi ja saavuttaako se suosiota”, Nykänen pohtii.
Nyt pinnalla on erityisesti Session IPA, joka on perus-IPAan verrattuna usein hieman matala-alkoholisempi tai maultaan miedompi ja helpommin lähestyttävä, tai näitä molempia.
”IPA-oluet ovat kuin sammio, josta pursuaa erilaisia tyylejä. IPAlla voi leikitellä loputtomiin, mutta tietyt lainalaisuudet pysyvät. Humaloinnin tuoma katkero pitää IPAssa olla, myös makua tuova aromihumalointi on keskeisessä osassa IPA-tyyliä. Ja tämä kaikki selkeästi viehättää kuluttajia”, Nykänen summaa.
5. IPA-olut on täydellinen myös alkoholittomana
Yksi viime vuosien isoista juomatrendeistä on ollut alkoholittomuus ja vähäalkoholisuus. Alkoholittoman lagerin rinnalle on pikkuhiljaa tullut myös IPA-tyylisiä holittomia vaihtoehtoja.
”IPA on alkoholittomaksi tuotteeksi tosi hyvä, siihenhän kuuluu tyypillisesti humalan läsnäolo ja katkero, ja se että ne ovat tunnistettavissa. Humala antaa olueen myös muhkeaa makumaailmaa. Alkoholittomiinkin oluisiin saadaan IPA-tyylin kautta todella maukkaita, uskottavia oluita”, Nykänen innostuu.
Hän vinkkaakin tutustumaan Hartwallin uuteen alkoholittomaan Lahden Erikois alkoholiton NEIPA (0,5 %) -olueen, joka tuli markkinoille maaliskuussa 2022.
”Olemme tehneet paljon tuotekehitystä tämän uuden alkoholittoman oluen kanssa. Se tehtiin NEIPA-tyyliin, koska se on nyt IPA-alatyypeistä valtavassa imussa.”
Pieni IPA-sanasto
IPA = Indian Pale Ale = Pintahiivaoluttyyli, jossa humala on merkittävässä roolissa. Humalaa käytetään tuomaan sekä katkeroa että aromeja. Humalan tunnistaa mausta. Usein melko korkea alkoholipitoisuus, noin 6,5 %. Brittiläinen tyyli.
APA = American Pale Ale = mukailee IPAa, amerikkalainen tyyli.
IPAsta ja APAsta on molemmista lukuisia alatyylejä ja muunnelmia.
NEIPA = juicy IPA = hazy IPA = Perusominaisuus on mehukkuus. Aromivetoinen IPA, jossa alhaisemmat katkeropitoisuudet. Sameita oluita.
Milkshake IPA = Olueen on lisätty laktoosia, joka antaa makeutta, pehmeyttä ja pirtelömäistä suutuntumaa.
Black IPA = Tumma olut, jossa IPA-humalointi.
Tupla-IPA = IPA, jossa alkoholipitoisuus 6,5 % tai yli.
Tripla-IPA = IPA, jossa alkoholipitoisuus 10 %.
Brut IPA = Champagne IPA = Mahdollisimman kuiva, samppanjamainen, hedelmäinen IPA.
Session IPA = Alkoholiprosentiltaan kevyempi versio IPAsta (usein alle 4,6 %).
Wheat IPA = Vehnäolut IPA-tyyliin.
Hedelmä-IPA = fruited IPA = Olueen on lisätty hedelmäpyrettä tai kylmäpuristettua hedelmämehua.
Belgi-IPA = Käytetty belgialaista hiivakantaa, josta tulee omantyylinen mausteisuus.