Uusia ideoita kasviproteiiniksi? Tässä 5 välipalaa, joilla teet hyvää itsellesi ja ympäristölle
Ruokavalinnat on helppo ja arkinen tapa kantaa kortensa kekoon ilmastonsuojelussa. Eikä koko menuuta tarvitse välttämättä laittaa uusiksi, vaan pienilläkin muutoksilla on merkitystä. Yksi keskeisimmistä on proteiininlähde. Kaikki me tiedämme, että proteiini on tarpeellinen lihasten rakennusaine, mutta usein ensimmäiseksi mieleen tulevat proteiininlähteet ovat eläinperäisiä: lihaa, kalaa, kananmunia, maitotuotteita. Kuitenkin kasviperäiset vaihtoehdot olisivat ekologisesti ajatellen monesti parempia valintoja.
Ja onneksi kasviproteiineja onkin vaikka kuinka, siitä homma ei ole kiinni. Monelle kuitenkin muodostuu pulmaksi oma urautuminen: kun kerran löytää pari omaan suuhun sopivaa kasviproteiinia, helposti jämähtää niihin. Ravintoaineiden saannin takia monipuolisuus olisi plussaa – ja onhan syöminen nautinnollisempaakin, kun maut vaihtelevat.
Usein kasvispainotteisesti syövä muistaa huolehtia, että pääaterioissa on mukana proteiinia, mutta välipalojen osalta se helposti unohtuu. Välipaloissakin proteiinilla on kuitenkin väliä. Se nimittäin on tutkitusti energiaravintoaineista se, joka pitää nälkää loitolla tehokkaimmin. Tämä johtuu siitä, että proteiini imeytyy rasvaa ja hiilihydraattia hitaammin.
Kasviperäisiä proteiininlähteitä:
- erilaiset pavut
- muut palkokasvit kuten herneet ja linssit
- pähkinät, siemenet ja siemenkasvit kuten kvinoa
- palkokasvivalmisteet kuten tofu, tempeh, härkäpapurouhe ja falafelit
- soijatuotteet kuten soijajogurtti, -maito, -rahka, -suikale, -rouhe
- muut kasvipohjaiset, proteiinipitoiset tuotteet kuten nyhtökaura ja seitan
- jotkin kasvikset, kuten kaalit
- täysjyväviljat
- kasviperäiset proteiinijauheet
5 x maistuva välipala kasviproteiinista
1 Vihannestikut ja hummus
Lusikoi eväsrasian pohjalle hummusta ja ripottele sekaan seesaminsiemeniä. Tökkää hummukseen selleri-, porkkana- ja kurkkutikkuja sekä parsakaalinuppuja. Sulje välipalarasia ja nakkaa laukkuun. Rasia kulkee kätevästi mukana, säilyy lämpimässäkin, ja sen voi ottaa esille missä vain – eikä purkista pelmahda ruoan hajua!
Välipalan parhaat proteiininlähteet:
- Hummus: 6 g prot. / 100 g
- Seesaminsiemen: 23,5 g prot. / 100 g
- Parsakaali: 3,9 g prot. / 100 g
2 Proteiinismoothie
Smoothie on välipalojen klassikko, johon saa lisättyä ruokaisuutta proteiinijauheella. Vegaaniset proteiinijauheet on tehty esimerkiksi hamppu-, herne- ja riisiproteiinista.
Välipalan parhaat proteiininlähteet:
- Proteiinijauhe: 2–3 ruokalusikallista jauhetta sisältää keskimäärin 20–25 g proteiinia
3 Tuorepuuro
Laita tuorepuuro illalla jääkaappiin tekeytymään suoraan eväsrasiaan, niin se on aamulla valmis napattavaksi mukaan. Tee puuro esimerkiksi kaurahiutaleista, soijajogurtista tai kasvimaidosta, marjoista tai hedelmistä ja rouhituista pähkinöistä ja siemenistä. Lisää halutessasi esimerkiksi steviaa makeutukseksi.
Välipalan parhaat proteiininlähteet:
- Kaurahiutale: 13,6 g prot / 100 g
- Cashewpähkinät: 20 g prot / 100 g
- Auringonkukansiemenet: 24,3 g prot / 100 g
- Soijajogurtti: 4 g prot / 100 g
4 Voimapallerot
Itsetehdyt voimapallerot ovat kuin proteiini- ja myslipatukan risteytys. Kun tekee kerralla ison satsin palleroita, saa välipaloja monelle päivälle. Hienonna monitoimikoneessa massaksi esimerkiksi pehmeitä taateleita, manteleita, siemeniä, raakasuklaata ja maapähkinävoita. Pyörittele palloiksi, kierittele vaikka kookoshiutaleissa tai hampunsiemenissä ja anna jähmettyä jääkaapissa. Voimapallero on ihana välipalaherkku kahvin kanssa – se vie myös makeannälän. Vinkki! Massaan voi lisätä halutessaan myös proteiinijauhetta.
Välipalan parhaat proteiininlähteet:
- Mantelit: 24,1 g prot / 100 g
- Maapähkinävoi: 25,6 g prot / 100 g
- Hampunsiemenet: 24,6 g prot / 100 g
5 Vegaaninen eväsleipä
Täytetty leipä on välipalojen esi-isä! Kun leipien välissä on tarpeeksi proteiinipitoista täytettä, nälkä pysyy loitolla pitkään. Laita siis leipien väliin kasvisten ja salaatin lisäksi vaikka tofuviipaleita, hummusta tai paputahnaa.
Välipalan parhaat proteiininlähteet:
- Tofu: 17,3 g prot / 100 g
- Hummus: 6 g prot / 100 g
- Kidneypavut: 8 g prot / 100 g